top of page

Netliğe Giden Patikayı Bulun!

Günlük yaşantınızda görme ile ilgili neyi yanlış yapıyor olabilirsiniz?

Bates Metodu bir ‘göz egzersizleri paketi’ veya ‘reçetesi’ değildir. ‘Sağa bak-sola bak- gözleri dairesel çevir’… hiç değildir. Eğer bu tip uygulamaları denemiş ve görmeyi iyileştirmede başarısız olduysanız Metot suçlu değildir.


Bates Metodu, sizi yanlış görme alışkanlıklarınızı değiştirmeye davet eder....


Yukarıda bahsedilen türden ‘egzersizler’ gözdeki kan dolaşımını bir miktar artırabilir ama daha iyi görmek için ihtiyaç duyduğunuz gevşemeyi garanti etmez. Üstelik yanlış görme alışkanlıklarınızı gün boyu sürdürüyorsanız derdinize hiç derman olmaz.

Gözleriniz egzersiz yoksunluğu nedeniyle bulanık görmüyor. Doğal Görme pasif bir süreçtir ve görmek için bir şey yapmanız gerekmez.


İlk adım: Pırıl pırıl ve net gösteren gözlüklerden vazgeçin ve bulanıklıkla ‘dostluk’ kurun.


Bu, netliğe ulaşmanızı kolaylaştıracaktır çünkü gözler gergin olduğunda bedeninizin vermesi gereken doğal geri bildirim bulanıklıktır. Başlıca yapacağınız şey bu geri bildirimi kabul etmektir. Tam numaralı gözlükler örneğin -3.00 miyopiniz varsa aynı güçte kullanacağınız gözlükler buna engel oluyor. Bu doğal geri bildirimi alan beynimiz, kendine bir nevi ‘çeki düzen’ veriyor ve böylece değişimin kapısı aralanmış oluyor. Bundan sonrası ise…

Sizi netliğe ulaştıracak patika, size özel olmalıdır...

Gerginlik kalıplarınızı bulmanız, neyi yanlış yaptığınızı anlamanızı kolaylaştıracaktır ve inanın gözleri germenin binbir yaratıcı biçimi vardır. 😊


"'Görme bulanıklığı', göz yorgun olduğunda kendini gösterir. Normal (iyi gören) gözde göz yorgunluğu yoktur. Göz yorgun olduğunda görme her zaman bulanıklaşır. Görme bulanık olduğunda gözler gergindir: Sabit bakar ya da görmek için çaba sarf eder. Bu durum gözlüklerle tedavi edilemez."

Dr. William H. Bates

Göz yorgunluğu/gerginliği başka sorunları da beraberinde getirir:

Baş ağrılarına neden olabilir, renk ve üç boyutlu görme algısını etkileyebilir, kötü postür ve boyun ağrılarına yol açabilir, çalışma performansınızı sınırlandırabilir, iyi görmediğiniz için bazen değersizlik hissi bile yaratabilir. En kötü senaryo ise körlüğe kadar varacak göz hastalıklarına neden olabilmesidir.

 

Gözleri geren veya yoran en yaygın durumlar şöyledir:


Fiziksel

  • Gözleri 'park etmek': Aklınız başka yerde olup gözler başka bir yerde olduğunda görme bulanıklaşır. Eğer böyle bir alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmek sizi netliğe götüren en önemli adım olacaktır. Gözler hareketi sever ve çevreyle ilginiz ne kadar yüksekse, gözler de o kadar hareketli ve canlıdır.

  • Gözleri kısarak bakmak: Bu size geçici bir netlik sağlayabilir ama uzun vadede gözlerinize baskı uyguladığınız için daha çok gerilime neden olur.

  • Kötü postür: Bilgisayar veya telefonlara uzun süreler boyunca bakmak başınızın doğal durması gereken yerden daha önde durmasına neden olabilir ve bu, görmeyi olumsuz etkiler. Bir alışkanlık olarak başınızı sağa veya sola eğik tutuyorsanız bundan da vazgeçmenizi öneririm. Bedeninizi gün boyu nasıl kullandığınıza dikkat edin…

Gözler görme organıdır, evet, ama aynı zamanda beynimizin bir parçası oldukları için tüm bedenimizle gördüğümüzü söylemek abartı olmaz!
  • Yorgun gözleri dinlendirmemek: Uykulu ve yorgun gözlerle iş yapmaya devam etmek kronik görme sorunlarına yol açabilir. Bedeninizin size verdiği mesajı dinleyin! Kısa molalar vererek çalışın ve yeteri kadar uyuyun.

  • Bakışı yaymak (difüzyon): Gözümüz, doğası gereği imgelerin merkezini net görür dolayısıyla merkezin dışında detaylı görme çabası, görmeyi olumsuz etkiler.

  • Tünel görüşüne sahip olmak: Görüş alanınızı daraltarak sanki tünelin içinden bakar gibi bakmak doğamıza aykırı bir durumdur. Detayı imgelerin merkezinde bulacaksınız ama periferik görme alanınızı yok saymayın!

Zihinsel

  • Görmeye dair yanlış ve olumsuz düşünceler: ‘Görmem zayıf.’, ‘Gözlüklerim yoksa kendimi kör hissediyorum.’, ‘Görmek için çabalamam gerek.’ gibi düşünceler gözlerin daha fazla gerilmesine neden oluyor.

  • ‘Nasılsa göremiyorum, neden bakayım?’: Uzun yıllar bulanık gören kişilerin yakın veya uzaktaki detaylara bakmaktan artık vazgeçtiklerini görüyoruz. Bu, uzun vadede çevredeki detaylara ilginin azalmasına neder oluyor.

İlgi yoksa, görme de yoktur.
  • Başkaların beklentilerine yanıt vermek: Kendi seçimlerinizden ziyade başka kişilerin düşünce ve beklentileri doğrultusunda yaşamak ve bu baskıyı uzun süre hissetmek gözlerinizi kullanma biçiminizi etkileyebilir.

İçgörüleriniz bulanık olduğu için dünyayı da bulanık görüyor olabilir misiniz?

Çevresel

  • Kapalı ortamlarda uzun zaman geçirmek: Gözlerimiz ışıkla beslenen bir organdır. Doğal gün ışığından yoksun geçirdiğiniz uzun zamanlar gözlerinizi olumsuz etkiler, ışığa aşırı duyarlı hale getirir.

  • Görme konusunda iyi rol modellere sahip olmamak: Yakın aile ve çevrenizde gözlüksüz iyi gören kişiler yoksa ‘yanlış’ bakma biçimleri kopyalamanız daha olasıdır.

  • Gece vardiyalarında çalışmak ve suni ışıklandırılmış odada uyumak: Bedenimizin doğal ritmi gereği aktif yaşantımızı gündüz sürdürüp gece uyumamız bize en uygun olandır. Vücut gece uykusu sırasında dinlenirken aynı zamanda kendini yeniler.

  • Kötü bir diyet: Sağlıklı beslenme, tüm bedenin fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirebilmesi için ne kadar önemliyse bedenin ve günlük yaşantımızın önemli bir parçası olan gözler için de bir o kadar önemlidir.

Siz bunlardan hangisini yapıyorsunuz? O zaman...

Gözlerinizin gerildiği/yorulduğu durumları bulun, fark edin…

Bulanıklığınızın kökenini bulmuş olacaksınız!

Sonra: Kabul edin ve değiştirin!


*Yararlanılan kaynak: ‘Optimal Eyesight, how to restore and retain great vision’, Esther Joy van der Werf, 2019.


bottom of page