top of page

Merkezi Netlik

Her koşulda, gözlüklü ya da gözlüksüz, her nereye bakıyorsak bakalım, sadece görüntünün merkezinde netlik vardır.

 

Görüntünün merkezindeki nesnelerin ışınları, kornea, iris ve mercekten geçerek retinada ‘konilerin’, gün ışığına duyarlı hücrelerin bulunduğu ‘fovea centralis’e düşer (fovea: çukur, centralis: merkezi). Fovea centalis’teki bu hücreler üç tiptir (kırmızı, mavi ve yeşile duyarlı hücreler) ve dünyayı renkli, detaylı algılamamızı sağlarlar.

 

Bu anatomik bilgiyi daha doğal ve rahat bir görme için nasıl kullanacağız?

 

Burnunuzun ucunda uzayıp kısalabilen hayali bir kalem olduğunu düşündüğünüzde, kalemin dokunduğu nokta görme alanınızın merkezidir.  İlgimizi, dikkatimizi çeken nesnelerin görme alanımızın merkezinde olduğunda daha net görülecektir. Bunu fark edin ve gün boyu bu ilkeye uygun hareket ettiğinizden emin olun.

 

İki işaret parmağınızı karşınızda yaklaşık 25 cm. mesafede tutun. Burnunuzu sağ işaret parmağınıza doğru çevirin. Sağ parmağınızın sol parmağınıza göre daha net göründüğünü fark edeceksiniz. Sol parmağınızın varlığını fark edersiniz ama sağ kadar belirgin ve net değildir. Sonra burnunuzu sol parmağınıza doğru çevirin. Artık sol parmağınız daha belirgin, sağ parmağınız ise görme alanınızın periferisinde yer aldığı için daha bulanıktır. Parmaklarınızı çok yakına getirmeniz durumunda bile bunun değişmediğini fark edeceksiniz.

 

Bu temel ilkeden uzaklaşmak görme kalitesini bozar. Görüntünün tümünü veya geniş bir alanı aynı netlikte görmeye çalışmak yanlıştır, ciddi çaba gerektirir ve görme sistemimizi olumsuz etkiler. Ayrıca, gerekli de değildir çünkü her an, net görmek istediğimiz alana doğru bakışımızı, başımızı ve tabii ki ilgimizi çevirebiliriz. Sağlıklı gözlere sahip insanlar, 2-3 saniyede bir, gözlerini hareket ettirirken her zaman merkezde yer alan net görüntüyü ‘tazelerler’.

 

Bir otomobil sürücüsü, akan tüm trafiğe hakim olmak için aynı anda her yeri net görmeye çalışıyorsa merkezdeki net görüntüyü de kaybeder. Buna difüzyon (dağılma) denir.

 

Bir basketbol oyuncusu, basketbol oynarken, net görüntünün merkezde yer aldığını gözlemlemiş. Görmenin doğal bir prensibi olduğunu bilmediği için, buna ters hareket ederek, her yeri aynı netlikte görmeye çalışarak daha iyi basketbol oynayabileceğini düşünmüş. Basketbol oyuncusunun görme yetisi zayıflamış ve gözlük kullanmaya başlamış.

 

Difüzyon, görme sistemimizin fizyolojisine terstir ve yıkıcı bir etkiye sahiptir. Gözlerimiz söz konusu olduğunda, çaba gerektiren her şey doğallıktan uzaktır.

thumbnail_GulayErtekin2.jpg
bottom of page