top of page

Dr.William H. Bates

William-Horatio-Bates.png

Dr. Bates (1860-1931) ABD’nin New York Eyaleti’nde Oftalmoloji (Göz Bilimi) dalında görev yapan saygın bir doktor ve cerrahtı. Oftalmoloji’ye tam anlamıyla yönelmeden önce insan vücudunun baÅŸ bölümünde yer alan tüm organlar üstünde çalışmalar yaptı.

​

Geçmeyen iÅŸitme kaybını rahatlatmak için kulak zarının çizilmesi ilk kez Dr. Bates tarafından uygulanan ve bugün halen kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca, 1884 yılında, sonradan ‘adrenalin’ olarak tıpta kullanıma sokulan, temelde böbreküstü bezi tarafından salgılanan sıvının damarları büzme ve dolayısıyla kanamayı durdurucu özelliÄŸini keÅŸfeden ilk doktor oldu.

​

Dr. Bates yıllar içinde göz doktoru mesleÄŸini icra ederken görme sorunu olan hastalarına gözlük reçetesi yazmanın doÄŸru olup olmadığını sorgulamaya baÅŸladı. ‘EÄŸer gözlükler doÄŸru ise, neden sürekli gözlük reçetelerinin gücü artıyor?’ diye sordu.

       ‘Bir ilaç doÄŸru olduÄŸu zaman dozunun artması deÄŸil, azalması gerekir. Mantıklı olan budur.’

​

Kârlı iÅŸini bıraktı ve Kolombiya Üniversitesi’nde göz üstüne daha önce hiç yapılmamış araÅŸtırmalar yapmaya baÅŸladı. ÇeÅŸitli hayvanların gözlerini inceledi. Çalışmalarını laboratuvarla sınırlandırmayarak retinoskobunu yanında taşıdı ve çeÅŸitli anlarda hem insanların hem hayvanların gözlerini inceledi. Bulguları; gözdeki ışık kırılma (reftraktif) durumunun statik olmadığını, duygu durumuna göre deÄŸiÅŸtiÄŸini gösterdi.

 

1920 yılında ‘Gözlüksüz mükemmel görme’ adıyla kitabı yayımlandı.

 

1921 yılında Amerikan Klinik Tıp Dergisi’nde yayımlanan yazısında ise Dr. Bates, gözün uyumu (odak uzaklığının ayarlanması) ile ilgili o yıllarda* geçerli olan Helmholtz teorisini yeniden kanıtlamaya çalıştığı ama baÅŸarısızlıkla sonuçlanan dört yıllık yoÄŸun çalışmasını özetledi. Åžu an halen geçerli olan Helmholtz teorisi, uyumun göz merceÄŸinin yuvarlaklığını deÄŸiÅŸtirerek gerçekleÅŸtiÄŸini kabul eder. Dr. Bates ise daha geliÅŸmiÅŸ enstrümanlar kullanarak bunun tek başına geçerli olmadığını, çapraz (oblik) kasların da uyum sürecinde rol oynadığını bir oftalmolog toplantısında canlı olarak kanıtladı.

 

1919-1930 yılları arasında hem çeÅŸitli araÅŸtırmalarını hem klinik deneyimlerini derlediÄŸi ‘Daha Ä°yi Görme’ adında aylık bir dergi yayımladı. Uzun yıllara dayanan çalışmalarına, bu deÄŸerli yayınlar ve yayınlardaki hasta kayıtlarından ulaÅŸabilmek bizler için çok büyük bir ÅŸans: https://www.central-fixation.com/

 

Nörobilimsel araÅŸtırmaların onayladığı noktaya Dr. Bates 20. yy'ın baÅŸlarında varmış: Duygular ve zihinsel zorlanma bedensel gerilimlere neden oluyor. Birçok insanda bedensel gerilim göz kaslarında ifade buluyor ve bu görme sorunları yaratıyor. Zihinsel gevÅŸeme ise görmeyi iyileÅŸtiriyor.

-----------------------------------------------

*1855 yılından itibaren

​

bottom of page