top of page

DoÄŸal Görme ve Tai Chi  

Tai Chi; ‘Form’ olarak anılan, arka arkaya akıcı ve ritmik biçimde tekrar eden motifler dizisinden oluÅŸur. Bu dizi belli bir yoÄŸunlukta yapıldığında günlük yaÅŸam alışkanlıklarımızı, bedenimizi ve zihnimizi kullanım biçimlerimizi ve hatta seçimlerimizi de etkilemeye baÅŸlar.

​

Tai Chi ile saÄŸ ve sol beyin loblarımızı dengelerken koordinasyon yeteneÄŸimizi geliÅŸtiririz. Sağımızı ve solumuzu tanımlayan ÅŸey ‘merkezimiz’dir. Tai Chi ile bedenimizdeki fiziksel merkezi ararken iç dengemizi bulmamız kolaylaşır. Denge düÅŸüncesi bedende somutlaşır.

 

Bir kürenin nasıl ki dengesini kaybetmek gibi bir sorunu yoktur, bizler de öyle ‘küreleniriz’ bir Tai Chi seansı sonrası! 

Tai Chi, geçmiÅŸi 5.000 yıl geriye dayanan Çin kökenli, bir hareket ve savunma sistemidir. Görme ve Tai Chi arasındaki en önemli ortak payda elbette gevÅŸemedir. Tai Chi yaparken doÄŸamıza uygun hareketlerle, en az seviyede güç sarf ederiz; içsel gücün açığa çıkmasına olanak tanırız.

 

DoÄŸal görme süreci de buna çok benzer: DoÄŸamızdan uzaklaÅŸmadıysak görme çabasızdır. Tai Chi’de hareketler yüksek bir farkındalık seviyesinde, yumuÅŸak ve sürekli yapılırken, görmenin doÄŸal sürecinde de görme farkındalığı süreklidir, yumuÅŸak zihin ve göz kaslarının durumu yumuÅŸak bakışlarda kendini belli eder.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

IMG_20200716_163526.jpg
cheng.jpg

Prof. Cheng Man-ch'ing (1902 - 1975)

Hareket özgüvenimiz artar, korku ve endiÅŸeler bunun paralelinde azalır ya da yok olur.

DoÄŸal Görme uygulamaları doÄŸamızla %100 örtüÅŸmektedir, bizi doÄŸamızdan uzaklaÅŸtıran ve bulanıklığa neden olan, yanlış görme alışkanlıklarımızdır. Bates Metodu tıpkı Tai Chi gibi beynimizi dengeleyen ve merkezlenme duygusunu görme üzerinden geliÅŸtiren bir sürece iÅŸaret eder. Ä°nsan gözünün yakını ve uzağı görebilme yetisi vardır. Detaylara yakından bakmak temelde sol beynimizin fonksiyonu, uzaÄŸa bakmak ise saÄŸ beynimizin fonksiyonudur. Miyopların uzaklara, hipermetrop ya da prezbiyopların ise yakın noktalara bakmaktan kaçındıklarını düÅŸünürsek, bu sınırları kaldırma davetinde bulunan DoÄŸal Görme, iki beyin lobumuzu birbirine baÄŸlar ve bütünler.

 â€‹

Zamanla yarışmamızı dayatan koÅŸullarda yaşıyoruz. Bu yaÅŸantı biçiminde, gerilen beden ve gözlerimizi, gevÅŸememize katkıda bulunan ve dolayısıyla saÄŸ beynimizi daha çok aktifleÅŸtiren Tai Chi ve DoÄŸal Görme sistemleri sayesinde rahatlatabiliyoruz. Dolayısıyla Tai Chi ve DoÄŸal Görme bizim için adeta birer hazine!

​

Özünde bedenimizle ve evrenle tam bir uyumlanma halini çalışıyoruz hem de kendimizden vazgeçmemeyi öÄŸrenerek!

​

Ä°kisinin sırrı ortaktır: Buradaki sır bir ÅŸey ‘yapmak’ deÄŸil; bırakmak, biraz daha ve biraz daha bırakmak....

​

bottom of page