top of page

GevÅŸeme

Bir ÅŸeyi duyabilmek, hissedebilmek, tadabilmek için nasıl çaba gerekmiyorsa, görmek için de çaba gerekmiyor. Gerekli olan bunların farkındalığıdır. Çocuklarda küçük yaÅŸtan itibaren bu farkındalığın geliÅŸmesini önemsemiyor muyuz? 

​

Bates Metodu kasları çalıştıran bir dizi egzersizden deÄŸil; görme farkındalığını geliÅŸtirme uygulamalarından oluÅŸuyor.

​

thumbnail_GulayErtekin1.jpg

Göz kasları, optik sinir, retina ve beynimizin görme merkezi, tırnağımız kadar pasiftir. 

Gözlerimizi iÅŸ yapmaktan kurtarmalıyız!

​

Ä°ÅŸte küçük baÅŸlangıçlar:

​

  • Gözünüzü kapayın, 1-2 rahat nefes alın, çok kısa bir an için gözlerinizi açıp kapayın. GördüÄŸünüz imgeyi zihninizde hatırlayın. Görüntünün bulanık olup olmamasını düÅŸünmeyin. Ä°mge, gözlerinizden göz siniri kanalıyla beyninize iletildi ve bunun için hiçbir çaba sarf etmediniz.

​

Gözlerinizin açık olduÄŸu her saniye aslında bir seçim yapıyorsunuz: Görmek için çaba sarf etmek ya da gevÅŸemek. Görmek için çaba sarf edildiÄŸinde, görüntü bulanıklaşır. Bu bilinçli müdahale, sürekli yapıldığında, gözünüzün ÅŸeklini deÄŸiÅŸtirecek kadar bozucu etkiye sahiptir. 

​

  • Gözlerinizi kapayın ve birkaç nefes boyunca göz yuvalarınızda göz kürelerinizin olmadığını düÅŸünün. Göz küreleriniz yoksa onları sıkacak kaslarınız da yok! Bu düÅŸünce göz kaslarınızın gevÅŸemesine yardımcı oluyor. Gözlerinizi açtığınızda kendinizi daha ‘almaya açık’ bir halde bulma ihtimaliniz yüksektir. Görme pasif bir eylemdir bunu kendinize sıkça tekrar edin. 

Bir öneri de Eckhart Tolle'den...

yazi20201201_201010.jpg

FotoÄŸraf: Tülay Köklü

bottom of page