top of page

Görmede Hareket

Doğal görmenin temel ilkelerinden biri harekettir. Yaşayan tüm varlıklar hareket eder ve bütün algılarımızın temelinde hareket vardır. Başka bir duyumuzdan örnek verecek olursam; elinizi ahşap veya metal bir yüzeyin üstüne yerleştirin, hareket yoksa belli bir süre sonra elinizin altındakinin nasıl bir nesne olduğunu hissedemezsiniz. Hareket yoksa duyu körleşir. Ancak, nesneyi veya elinizi biraz hareket ettirirseniz yeniden dokunduğunuzun ne olduğunu algılarsınız.

 

Hissettiğimiz değişimdir ve değişimler harekete bağlıdır.

 

Görmeye gelince; sürekli aynı noktaya bakışınızı sabitleyin, belli bir süre sonra gözlerinizde belki ağrılar hissedeceksiniz ve imge bulanıklaşacak. Aynı noktaya 2-3 saniyeden fazla bakmak görme sistemimize uygun değildir. Görme, hareketi sever ve ondan beslenir. Hareket, doğal ve rahatlatıcıdır. Başınızı veya bakışınızı dondurduğunuz anda kendinizi gözleyin, an’dan koptuğunuz anlar olduğunu anlayacaksınız. An’a yeniden dönebilmek için ‘hayır’ der gibi başınızı sağa-sola çevirmek bulunduğunuz ortama sizi geri getirecek ve gözlerinizi rahatlatacaktır.

 

Dr. Bates, hastalarına sabit bakma (‘staring’) alışkanlığının kırılması için sallanma (‘swinging’) uygulamasını önermiş. Birkaç çeşidi olan bu uygulamanın en basit versiyonu büyük sallanmadır. Sallanma sırasında gözlerinizi herhangi bir noktaya sabitlemeyin; rahat ve ritmik nefes alıp vermeye; doğal bir şekilde, yumuşak göz kırpmaya dikkat edin.

 

Baş, gözlerle beraber hareket ederken etrafınızda olan her şey tersine hareket ediyor gibi olur. Bunu en belirgin şekilde bir araç içinde ilerlerken fark ediyor olabilirsiniz.

         Kızım Yasemin, virajlı bir yolda araç içinde ilerlerken bunu fark ettiğinde büyük bir şaşkınlıkla ‘Anne, dağ hareket ediyor!’ demişti. Başka bir zaman ise hızlı yürürken birden durduğumuzda ‘Anne, ben durdum, dünya durdu!’, dedi.

 

Dr. Bates’in keşiflerinden biri de bu yanılsamayı fark etmenin görme sistemimize bir optik masaj etkisi yarattığıdır.

Büyük sallanma, gözler açık
Ayaklarınızı yaklaşık omuz genişliğiniz kadar açarak durun. Kollarınızı gevşek bırakın, diz kapaklarınızı gevşetin. Karından nefes alıp verin, sık sık gözlerinizi kırpın. Başınızı ve boynunuzu sanki tepeden bir ip sizi yukarıya çekiyormuş gibi dik ama rahat tutun.

 

Büyük sallanmada ağırlığınızı sola aktarırken bedeninizi de hafifçe sola çevirin. Sağ topuğunuz hafifçe yerden kesildiğinde bu dönüş daha rahat gerçekleşir.  Ağırlığınızı sağa aktarırken ise, bedeninizi hafifçe sağa çevirin. Bu dönüşte sol topuğunuz yerden kesilecek. Olabildiğince gevşek bıraktığınız kollarınız bu dönüşlerle beraber bedeninizi hafifçe saracak. Etrafınızdaki bütün sabit nesnelerin bedeninizi döndürdüğünüz yönün tersine hareket ediyor gibi olduğunu fark edin (‘ters hareket’).

Büyük sallanma, gözler kapalı 
Açık gözlerle yaptığınız yukarıdaki sallanmayı kapalı gözlerle aynı şekilde tekrar edin. Doğada olduğunuzu ve uzakta, yarım daire şeklinde dizilmiş upuzun ağaçların olduğunu düşünün. Bedeninizi ve başınızı sağa doğru çevirirken ağaçların sola doğru hareket ediyor gibi olduğunu, sola doğru çevirirken ise sağa doğru hareket ediyor gibi olduğunu düşünün. Başlangıçta bazılarınız için ‘ters hareketi’ algılamak kapalı gözlerle daha kolay olacaktır.  

 

bottom of page