Göz Kırpma
Kaşların dış kenarlarının hemen altında gözyaşı bezi bulunur. Bu bez, sinir sisteminin kontrolündedir ve sürekli olarak gözyaşı üretir. Gözyaşı, kanallarla göze taşınır. Gözyaşları hafif alkaliktir, sodyum klorid (tuz) ve protein içeriklidir. Gözyaşları gözü nemli tutar ve gözü tozdan, kirden arındırır. Ayrıca, antibakteriyel lisozim enzimi sayesinde, gözyaşları, gözü enfeksiyonlardan korur.
Gözlerde aşağıdaki durumlarda kuruluk gözlemlenebilir:
-
Gözyaşı bezi yetersiz çalıştığında
-
Gözler şiddetli rüzgar ve aşırı ısıya maruz kaldığında
-
Gözleri yeterli kırpmama sonucunda
-
Bazı ilaçların yan etkisi sonucunda
Göz kuruluğu belirtileri yanma hissi, ışığa aşırı duyarlılık (fotofobi), iltihaplı salgılar, korneal değişimler ve görme bozukluğudur.
Doğal göz kırpmayı yeniden öğrenmek göz kuruluğunu ortadan kaldırır.
Doğal göz kırpma sık aralıklarla (ortalama 2-4 saniyede bir) ve yumuşak olmalıdır. Kırpma sırasında gözün kapalı durduğu süre, görme eylemini kesintiye uğratmayacak kadar kısadır (1/40 sn). Göz kırpma bir kelebeğin kanat çırpışı kadar hafif ve çabasız olmalıdır. Üst göz kapağı, alt göz kapağına dokunacak kadar kapanmalıdır.
Sağlıklı gözlere sahip olan insanlar çoğu zaman göz kırptıklarını fark etmiyorlar bile.
Gözü kırpmak dinlendirir, gözlere masaj etkisi yaratır.
Göz Kırpma, gözün kısacık kapalı durduğu süreden çok, gözün daha iyi görmesini sağlayan sürekli bir harekettir. Göz kırpma, gözün hareketini destekler. Bakışın, nesnelerin üzerinde kilitlenmesini engeller. “Ne kadar az hareket varsa o kadar az yoruluruz.” bilgisi gözler için geçerli değildir. Tersine, gözler ‘hareket’ için ‘tasarlanmıştır’. Sabit bakışlar görme kalitesini bozar.
Gözü kırpmamak doğamıza müdahaledir. Eğer doğal göz kırpmayı unutmuşsanız, yeniden bir alışkanlık olana kadar şu uygulamayı aklınıza geldiği her an yapın: Başınız dik duracak şekilde yukarıya doğru bakın ve 30 saniye boyunca olabilecek en hızlı şekilde gözlerinizi kırpın. Yeterince tekrar ettiğinizde artık göz kırpmayı ‘hatırlamanız’ gerekmeden doğal ve yumuşak göz kırpmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
Ters göz kırpma
‘Ters göz kırpma’ doğal ve yumuşak göz kırpmanın çok iyi bir alıştırmasıdır. Gözünüzü kapayın ve zihninizde size olumlu bir duygu/düşünce uyandıran bir nesne veya renk düşünün, gevşeyin ve hazır olduğunuzda gözü çok kısa bir an için açın ve ardından hemen kapayın. Gözlerinizin açık olduğu o kısa süre içinde herhangi bir şeyi net görmeye çabalamayın. Gözlerinizi yeniden kapattığınızda nesnenize/renginize dönün ve hazır olduğunuzda gözlerinizi bu sefer başınızı başka bir yöne çevirerek açın ve ardından yine hemen kapayın.
Ters göz kırpma, gözlerinizi daha uzun sürelerle kapalı tuttuğunuz ve çok kısa anlar için açtığınız bir süreç olarak gerçekleşir. Başı başka yöne çevirmenin amacı ise, her göz açışta farklı bir imge ‘yakalamak’, sanki her seferinde başka bir fotoğraf çekiyormuş gibi...
Normalde de göz kırpma, bakışı başka bir yöne kaydırmanın bir aracıdır ve her göz kırpışta bakışı başka bir noktaya kaydırmak görmede hareket ilkesini yerine getirir.
Çocukların nasıl göz kırptıklarını izleyin, onları örnek alın...